Waarom zijn we op deze wereld (deel 2)?

The Work van Byron Katie is een proces dat ik gebruik om mezelf en anderen te helpen direct de stap te zetten van dit soort sombere stressvolle gedachten naar de diepere wijsheid van onze intuïtie.
Hier is een voorbeeld gebaseerd op deel 1 van deze blog:
Eerst vul ik een werkblad ‘oordeel over je naaste’ in. Voor het werkblad kun je op de website van The Work Nederlands naar links onder scrollen.

Wanneer: De eerste werkweek na de zomervakantie, maandagochtend na het ontbijt
Waar: in mijn kantoor, achter mijn bureau
Situatie: iedereen is naar zijn werk en ik heb geen werk en weet niets te doen.
1. Ik voel me depressief omdat mijn leven geen zin heeft.
2. Ik wil dat mijn leven mij en anderen blij maakt.
3. Mijn leven zou me iets zinvols te doen moeten geven.
4. Ik heb het nodig dat mijn leven wat voor anderen betekent
5. Mijn leven is leeg, nutteloos, deprimerend.
6. Ik wil nooit meer meemaken dat ik me zo depressief voel.

Als ik het werkblad ingevuld heb, stel ik mezelf de vier vragen over de eerste stressvolle gedachte: Mijn leven heeft geen zin.
1. Op dit moment op maandagochtend: Is het waar dat mijn leven geen zin heeft? Als ik in stilte naar het antwoord luister dat uit mijn hart komt in plaats van uit mijn hoofd: Ja.
2. Kan ik absoluut zeker weten dat mijn leven geen zin heeft? Als ik stil blijf zitten mediteren en nog dieper kijk: Nee.
3. Hoe reageer ik wanneer ik geloof dat mijn leven geen zin heeft? Dan voel ik pijn in mijn hartstreek. Mijn ademhaling is oppervlakkig. Ik heb weinig energie. Ik zie het leven als vijandig en mijzelf als een mislukte nietsnut. Ik probeer uit alle macht iets te bedenken om hier verandering in aan te brengen, maar ik heb er geen zin en energie voor. De gedachte dat mijn leven geen zin heeft is zeer pijnlijk voor me.
4. Wie zou ik zijn zonder de gedachte dat mijn leven geen zin heeft? Mijn hart klopt rustig voort zonder pijn. Ik ga dieper ademhalen en dat is prettig. Eigenlijk geniet ik van iedere ademhaling die me nieuwe frisse lucht en energie geeft. Ik voel de stoel onder me, die me ondersteunt. Ik mag hier gewoon lekker zitten en hoef niets te doen. Ik gun me dat zonder mezelf te veroordelen. Ik voel me heel vredig en relaxed.

Dan probeer ik voorbeelden te vinden voor de omkeringen van Mijn leven heeft geen zin.
· De omkering naar mijn eigen gedachten (want het leven is geen persoon maar een ding): Mijn gedachten over mijn leven hebben geen zin.
Voorbeelden: Ze geven me een depressief gevoel. Ze veroorzaken onvolledige ademhaling en pijn rond mijn hartstreek. Ik verlies energie waardoor ik nergens meer zin in heb.
· De omkering naar het tegenovergestelde: Mijn leven heeft wel zin
Voorbeelden: Mijn man, kinderen, moeder en de hond zouden heel verdrietig zijn, als ik er niet meer zou zijn. Ik kan mediterend The Work doen en daarvan leren. Als ik mezelf hierdoor ontwikkel heeft mijn leven zin. Ik kan mezelf toestaan er van te genieten dat ik niets hoef te doen. In plaats van mezelf te vertellen dat ik mislukt ben en een nietsnut. Daar kan ik beter onderzoeken met de vragen van The Work.

Als ik mijzelf de vier vragen over de andere stressvolle gedachten van mijn werkblad stel, ontdek ik:
· Ik wil dat ik mij en anderen blij maak door te stoppen met mezelf te vertellen dat mijn leven geen zin heeft en dat ik mislukt en een nietsnut ben.
· Ik zou me iets zinvols te doen moeten geven. Het is zinvoller om te genieten van wat er wel is: ik heb nog steeds vakantie terwijl anderen al weer aan het werk moeten. Het is vreedzaam om mijn ademhaling te volgen en interessant om The Work te doen.
· Ik heb het niet nodig dat mijn leven wat voor anderen betekent. Ik heb het nodig dat mijn leven wat voor mij betekent en dat doet het wanneer ik geniet van wat er wel is i.p.v. me van streek te maken over wat er niet is.
· Mijn gedachten over mijn leven zijn leeg, nutteloos, deprimerend.

Tenslotte ga ik naar de omkering van nummer 6 van mijn werkblad en check hoe het nu met me gesteld is.
· Ik ben bereid mee te maken dat ik me zo depressief voel. Want het kan nog wel eens gebeuren. En er van weg lopen heeft een averechts effect. En ik kan er naar uitkijken dat ik me zo depressief voel, want ik verlang er naar mijn stressvolle gedachten nog verder te onderzoeken met The Work.