Waarom zijn we op deze wereld (deel 1)?

Heb je wel eens zo'n ogenblik gehad, dat het tegen lijkt te zitten? Je leven wil niet helemaal, of helemaal niet, zoals jij het wilt. Dat is een probleem. En je vraagt je af: 'wat is de zin van dit alles?' Misschien betwijfel je zelfs wel òf het leven zin voor je heeft en òf je er op dat ogenblik wel wilt zijn.
Op zo'n moment is een antwoord ver weg. Het antwoord komt pas, als ik me de vraag niet meer stel. En dan ontgaat het antwoord me misschien zelfs.

Ik heb het gewoon naar mijn zin. Ik geniet van de zon, van mijn vrienden. Ik ben er trots op, dat ik het huis heb geverfd, een lekker dineetje heb klaar gemaakt. Ik ben blij met een uitdaging in mijn baan, die ik tot een goed einde hebt gebracht... Dan vraag ik niet meer naar de zin van dit aardse bestaan. Dan is het antwoord er.
Maar ik pas op om er niet over heen te kijken, want het is belangrijk om het antwoord te weten. Er kan opnieuw zo'n moment komen, dat ik me de vraag weer stel.

Ik heb me vele jaren bezig gehouden met het oplossen van menselijke problemen. Problemen van mezelf en van hen, die me in de afgelopen veertig jaar hun werk- of privévragen hebben voorgelegd. Hierdoor is het mijn overtuiging, dat we op deze wereld zijn om daarvan te genieten. Dat is een zeer belangrijke reden. En, als ik gelukkig ben, is het ook genoeg. Er is niet meer nodig. Dan stel ik mezelf geen vragen over de zin van het bestaan.
Maar, als het me in een bepaald opzicht niet lukt om werkelijk gelukkig te zijn, is er nog een ander argument, waarom we hier op aarde leven. Ik kan van zo'n probleem leren, om er beter van te worden en nog intenser te genieten. En het voordeel is, dat ik dan juist daardoor later zie, dat er nog veel meer te genieten is, dan ik eerder voor mogelijk had gehouden.

Gelukkig zijn is ons geboorterecht. Daar maak ik gebruik van. Kom ik wel problemen in mijn leven tegen, dan is dat jammer. Maar als ik die problemen overwin, heb ik het voordeel, dat ik daardoor weet, dat ik niet met 'net genoeg' genoegen hoef te nemen. Een ongelukkige start in je jeugd geeft je, als je de problemen overwint, daardoor een voorsprong. Begint je leven probleemloos, dan geniet je. Maar je leert niet altijd, hoe je je leven nog beter kunt maken. Je weet niet eens, wat je daardoor mist..... Dat is de wet van de remmende voorsprong.
Problemen dragen een geschenk in zich. Het zijn leerkansen om de kwaliteit van het leven te verbeteren. En vandaag is de eerste dag van de rest van ons leven.
The Work van Byron Katie is een proces dat ik gebruik om mezelf en anderen te helpen direct de stap te zetten van dit soort sombere stressvolle gedachten naar de diepere wijsheid van onze intuïtie.
In Waarom zijn we in deze wereld (deel2) staat een voorbeeld gebaseerd op deze blog.