Profiel

Mijn passie is het stimuleren van
ontwikkelingsprocessen van mijzelf, andere mensen, teams en organisaties. Ik houd gemakkelijk het overzicht over complexe situaties. Door energie te bundelen ontstaan creatieve win- win oplossingen waar iedereen zich voor in wil zetten. Als je een flow ervaring hebt meegemaakt zul je er steeds naar blijven verlangen. Daar haak ik op in om ontwikkelingsprocessen duurzaam te ondersteunen.

Ik studeerde af aan Wageningen University als organisatie-sociologe. Daarbij specialiseerde ik me in onderwijsorganisaties en volgde tegelijkertijd verschillende trainings opleidingen, o.a. bij Frank Oomkes, Hans Korteweg, Elisabeth Kübler-Ross en de In­teractie Acade-mie in België en Osho communities. Ik deed de NTI opleiding Personeelswerk. Tenslotte heb ik recentelijk het Certificerings-programma voor The Work van Byron Katie succesvol afgerond.

Ik werkte vanaf 1980 8 jaar als team- en managementtrainer bij een trainingsinstituut in Eerbeek. Vanaf 2002 werkte ik 6 jaar als docent sociale vaardigheden bij de hogeschool in Enschede.
Sinds 1988 ben ik (ook) eigenaar van Yessence training & advies. Mijn functies waren ondermeer die van onderzoeker, adviseur voor organisatie ontwikkelings processen, trainer, coach en interim- Human Resource en Development manager.

Ik houd van de natuur. Wandel graag in stilte langere afstanden. Met mijn man, die bioloog is, kijk ik naar (roof) vogels en zeldzaam leuke plantjes. Verder kweek ik mijn eigen groenten in  de moestuin bij onze woonboerderij.
Ik heb in eigen beheer 2 boeken uitgegeven: Elk probleem draagt een geschenk in zich in 1993 en De Flowspiraal in 2013. Zie voor meer informatie elders op deze website. Momenteel heb ik net de laatste hand gelegd aan het boek The Work met dromen.

Ik ben in 1954 als Monique van der Spek geboren in het Brabantse dorpje Lieshout. Ik ben de oudste dochter in een gezin van twee kinderen. Verder woonde ik in Eindhoven '57, Heerlen '66, Voerendaal '67, Renkum '72, Wageningen '73/ '75, Amsterdam '74, Enschede '79, Bennekom '80, Eerbeek '83 en Vorden '96.
In 1983 ben ik getrouwd met Gijs Dankers en we kregen twee dochters: in '83 en '85. Ik ben als moeder steeds blijven werken, maar dat viel lang niet altijd mee.

Ik schreef ook een aantal boeken voor uitgevers: Communicatie en teamwork in de lerende organisatie (Nelissen/ Boom, 2000);
De driedelige serie Studieloopbaan-ontwikkeling: 1. Beroepsgeschikt, 2. Stagebekwaam en 3. Van stage naar afstuderen (Pearson 2006 - 2008). Het eerste deel van deze serie is ook in het Engels vertaald als: Study path development. En tenslotte verscheen Samenwerken in organisaties bij (Uitgeverij Boom in '10).