Flowspiraal'De Flowspiraal' beschrijft mijn spannende ontdekkingsreis naar persoonlijke, team en organisatie-ontwikkeling.
Je kunt het boek direct bij Yessence bestellen voor
€ 39,95 inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Uit onvrede met groepsdynamische experimenten ging ik vanaf 1975 op zoek naar een positieve oplossingsgerichte benadering van groepsdynamica. Tijdens deze lange zoektocht ontdekte ik stap voor stap hoe de ontwikkeldrang, die in natuurlijke systemen aanwezig is, beter kan worden benut. De Flowspiraal geeft aan wat de voorwaarden zijn voor dit ‘spontane proces van zelforganisatie’. Als je die herkent kun je daar bewust op inhaken en gaat je team zich ook als een natuurlijk systeem gedragen.

Tot mijn eigen verrassing bleken deze principes ook de voorwaarden te beschrijven voor ons persoonlijke groeiproces. De Flowspiraal is dus tevens een model dat aangeeft onder welke condities onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele ontwikkeling elkaar spontaan opvolgen. Daarmee is de Flowspiraal bruikbaar op drie niveaus: voor teamontwikkeling, voor organisatieontwikkeling (want een organisatie is een team van teams), en bovendien dus voor persoonlijke ontwikkeling.

Verder geeft het model de relatie tussen deze ontwikkelingsprocessen aan. Vaak bestaat hiertussen in organisaties een faseverschil dat voor de nodige problemen zorgt. De Flowspiraal kan je dan helpen om weerstanden tegen veranderingen te voorkomen.


Meestal zijn mensen er in eerste instantie niet op uit om zichzelf te ontwikkelen. We willen eigenlijk gewoon gelukkig zijn en als we dat proberen te bereiken leren we daarvan. Persoonlijke ontwikkeling is dan een soort positieve bijwerking van ons streven naar geluk. Pas later krijgen we ook echt plezier in het persoonlijke groeiproces zelf. Waar Maslow ophoudt, begint mijn zoektocht naar flow, waarover je in dit boek kunt lezen.
Klik hier voor de samenvatting

Je kunt je ook door mij laten coachen om de inzichten van de Flowspiraal in prakrijk te brengen.